Suszone Morele
Od czasów starożytnych były stosowane w medycynie jako środek zapewniający miękką, jędrną i gładką skórę, obecnie są zalecane przez dietetyków osobom mającym problem z nadkwaśnością żołądka oraz w stanach zakwaszenia organizmu jakie powstają po wysiłku fizycznym.
Jest to jedyny owoc suszony, który dzięki strukturze zawartych w nich cukrów może być spożywany bez obaw przez cukrzyków, w dodatku doskonale zaspakaja głód. Owoce moreli powinny być dostępne w szkołach ponieważ posiadają w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Ponadto posiadają wyjątkowo dużo likopenu, będącego silnym antyutleniaczem działającym przeciwnowotworowo.
ponadto pomagają w :
- mają pozytywny wpływ na problemy z trądzikiem,
- opóźniają proces starzenia,
- pozytywnie wpływają na wzrok dzięki minerałom jakie zawierają,
- chronią organizm przed anemią,
Składnik | Zawart. w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 241 kcal / 1009 kJ |
Białko | 3,39 g |
Tłuszcz ogółem | 0,51 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,017 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,074 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,074 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,074 g |
Węglowodany | 62,64 g |
Błonnik pokarmowy | 7,3 g |
Witamina A | 3604 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 4,33 mg |
Witamina K | 3,1 µg |
Witamina C | 1 mg |
Witamina B1 | 0,015 mg |
Witamina B2 | 0,074 mg |
Witamina B3 (PP) | 2,589 mg |
Witamina B6 | 0,143 mg |
Kwas foliowy | 10 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,516 mg |
Wapń | 55 mg |
Żelazo | 2,66 mg |
Magnez | 32 mg |
Fosfor | 71 mg |
Potas | 1162 mg |
Sód | 10 mg |
Cynk | 0,39 mg |
Miedź | 0,34 mg |
Mangan | 0,26 mg |
Selen | 2,2 µg |