Suszone Morele

Od czasów starożytnych były stosowane w medycynie jako środek zapewniający miękką, jędrną i gładką skórę, obecnie są zalecane przez dietetyków osobom mającym problem z nadkwaśnością żołądka oraz w stanach zakwaszenia organizmu jakie powstają po wysiłku fizycznym.

Jest to jedyny owoc suszony, który dzięki strukturze zawartych w nich cukrów może być spożywany bez obaw przez cukrzyków, w dodatku doskonale zaspakaja głód. Owoce moreli  powinny być dostępne w szkołach ponieważ posiadają w swoim składzie witaminę A, E oraz witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Ponadto posiadają wyjątkowo dużo likopenu, będącego silnym antyutleniaczem działającym przeciwnowotworowo.

ponadto pomagają w :

  • mają pozytywny wpływ na problemy z trądzikiem,
  • opóźniają proces starzenia,
  • pozytywnie wpływają na wzrok dzięki minerałom jakie zawierają,
  • chronią organizm przed anemią,

 

 

Składnik Zawart. w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 241 kcal / 1009 kJ
Białko 3,39 g
Tłuszcz ogółem 0,51 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,017 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,074 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,074 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,074 g
Węglowodany 62,64 g
Błonnik pokarmowy 7,3 g
Witamina A 3604 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 4,33 mg
Witamina K 3,1 µg
Witamina C 1 mg
Witamina B1 0,015 mg
Witamina B2 0,074 mg
Witamina B3 (PP) 2,589 mg
Witamina B6 0,143 mg
Kwas foliowy 10 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,516 mg
Wapń 55 mg
Żelazo 2,66 mg
Magnez 32 mg
Fosfor 71 mg
Potas 1162 mg
Sód 10 mg
Cynk 0,39 mg
Miedź 0,34 mg
Mangan 0,26 mg
Selen 2,2 µg